Prnjavorski župnik uputio tradicionalnu uskršnju poslanicu: ”Mir i praštanje bitni za spasenje ljudi” (FOTO)

Hrišćani koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru u nedjelju 31. marta, proslaviće najveći hrišćanski praznik Uskrs a ovaj praznik sa velikom radošću isčekuje se i u Prnjavoru. Po tradiciji župnik crkve svetog Ante Padovanskog u Prnjavoru, Vlado Lukenda uputio je poslanicu povodom ovog velikog praznika te svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti poželio sretan Uskrs sa porukom da praznik proslave na miran i dostojanstven način.

U svojoj poslanici je istakako kako veliki praznik Uskrs treba u vjernicima da probudi želju za ličnu i porodičnu molitvu gdje će živjeti ideja da su mir i vjera u Isusa jedno spasenje. Važno kako kaže da se veliki praznik proslavi u duhu porodice i sa željom da Uskrs u dušama ljudi probudi prave svjedoke vjere koji neće biti obeshrabreni raznim pritiscima.

” Neka je svima vama kroz Uskrs živi istinski život i prava evanđeolska ljubav za Boga i čovjeka. Neka u vašim dušama živi želja za mirom u vama i među vama. Neka milost uskrsloga Isusa bude snaga u životu svima vama. Draga braćo i sestre, neka vas uskrslo prosvjetljenje podstakne na molitvu i da kroz to se promoviše mir ”,rekao je Lukenda.

I ove godine uskršnoj poslanici mir i suživot ključni su pojmovi koji treba da se vežu za jedan praznik. To od svojih vjernika kako kaže traži i Isus te očekuje da jednim drugima praštamo i promovišemo ljubav. To podsjeća, moramo da promovišemo i kroz naš lični primjer i da na taj način pokažemo dostojanstvo.

” Hristovo uskrsnuće treba da donese mir i suživot sa drugima ali i sa samim sobom jer će samo tako doći mir u naše duše. Dok praštamo jedni drugima vladaće i mir u duši. Dok praštamo u porodici, na poslu, u školi i drugim mjestima vraćamo početno povjerenje i dobronamjernost jedni prema drugima. Ako nema oprosta nema ni uskrsa ni u nama ni među nama. Uskrs nas čini saputnicima a ne suparnicima ”,rekao je Lukenda.

Dokaz Isusove ljubavi prema nama je kako kaže, praznik Veliki petak a Uskrs je poziv nama da mi uzvratimo svoju ljubav prema njemu živeći kako nas je poučio i da mir bude glavna misija.

” Kada je Isus na dan uskrsnuća dolazio apostolima prve su mu poruke bile ”Mir vama”. Znao je Isus koliki je strah i kakvo beznađe nastalo nakon njegove smrti na Veliki petak zahvatilo njegove učenike. Zato je taj poklik ”Mir vama” bio melem i lijek za njihove rane, očaj i prazninu koja je nastala. Taj poklik bi treba biti i danas kao spokoj za sve naše tjeskobe i nemire koji vladaju u dušama i da nam pomogne da se suočimo sa svim nevoljama koje nas okružuju ”,rekao je Lukenda.

Na dan prazika Uskrsa praznična služba u crkvi u Prnjavoru biće obavljena u 10:00 dok će u crkvi u mjestu Štivor biti u 12:00 časova.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*