U tročlanom „predsjedništvu“ Sofija, Mia i Danijel

Na 16. „Konferenciji beba“ održanoj večeras u Prnjavoru u tročlano „predsjedništvo“ izabrani su Sofija Slijepčević, Mia Moravac i Danijel Živković.

Najstarija beba je Sofija Slijepčević rođena 7. jula 2023. godine , najmlađa beba je Mia Moravac rođena 18. juna ove godine, a beba sa najviše braće i sestara, njih petoro, je Danijel Živković.

Na ovogodišnjoj manifestaciji u Prnjavoru koju organizuje Gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom za porodicu, omladinu i sport prijavljeno je 57 beba rođenih u periodu od 5. jula 2023. godine do 7. jula ove godine.

Šejla Živković je majka koja osim sedmomjesečnog Danijela ima još petoro djece uzrasta od sedam do 15 godina. Ona kaže da je u višečlanim porodicama od velikog značaja dobra organizacija i raspodjela posla u domaćinstvu, a poseban doprinos daju starija djeca koja pomažu čuvati mlađu braću i sestre.

Majka najmlađe bebe Dajana Moravac u izjavi novinarima rekla je da je važno da se rađaju djeca i da bi svaka porodica trebala imati barem dvoje djece. Dajana dodaje da je najviše obaveza oko bebe do prve godine života, odnosno dok se ustabili spavanje, vrijeme za jelo i slično, a poslije je sve mnogo lakše i jednostavnije.
U takmičenju beba u puzanju najbrži je bio Danilo Zurnić, čija mama Dajana kroz osmijeh kaže da su se vrijedno pripremali za ovo takmičenje.

„Danilo je prijevremeno rođena beba, jedan mali borac koji je stalno aktivan, zahtijeva mnogo pažnje, vremena i snage“, ističe ona.

I ove godine u okviru manifestacije održano je takmičenje tata u presvlačenja pelena, a najbrži je bio Milan Malešević, tata osmomjesečne Milice.

On kaže da su pobjedi doprinijele godine iskustva jer osim Milice imaju još dvije kćerke.

„Suprugi i meni životna želja je bila da imamo troje djece i to nam se ostvarilo. Oko čuvanja pomažem koliko mi ostale obaveze dozvoljavaju, a tu su i drugi članovi bliže i šire porodice koji nam pomažu kad god treba“ , pojašnjava Milan.

Predsjednik Skupštine grada Prnjavor Željko Simić u izjavi novinarima rekao je da je „Konferencija beba“ kruna svega što se u toku godine radi za Grad i stanovništvo jer su djeca najveće bogatstvo svake lokalne zajednice.
On je napomenuo da su večeras u gradskom parku „Ljubav, vjera, nada“ podijeljeni i paketi za 62 djece rođene u drugom kvartalu ove godine, a Gradska uprava je njihovim roditeljima danas uplatila po 500 KM kao vid pronatalitetne politike koju su zajedno usvojili gradska Skupština i gradonačelnik Darko Tomaš.

„Danas je isplaćena 31.000 KM za novorođenu djecu u drugom kvartalu tekuće godine. Istrajni smo u ovoj podršci roditeljima, a u narednom periodu nastojaćemo da taj iznos još povećamo“, rekao je Simić.

U Prnjavoru je od početka godine do danas rođeno 135 beba.

Tamara Stojanović / SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*