Škola u Šibovskoj obilježila 120 godina rada

Dan učeničkih postignuća u JU OŠ “Petar Kočič” u Šibovskoj, 18. maja 2023. godine, bila je prilika da se ujedno obilježi i 120 godina postojanja osnovne škole u ovom mjestu. Svojim prisustvom dali su važnost ovom jubileju Predrag Damjanović, predsjednik Republičkog pedagoškog zavoda Repubilke Srpske, Nataša Cvijanović pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje, Željko Simić, predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, predstavnici lokalne vlasti, brojno sveštenstvo, roditelji i učenici.

Bogat kulturno-umjetnički program sadržajno raznovrstan, sa tematikom o životu i radu književnika Petra Kočića, po kojem ova škola nosi naziv, oduševio je brojnu publiku. Pored intoniranja obavezne državne himne, školski hor je izveo premijerno i himnu škole, neobičnu kompoziciju koju je komponovala profesorica Vanja Mitrić a tekst napisala poznata književnica Rada Janjušić. O hronologiji postojanja i rada škole prikazana je veoma ilustrativna videoprezentacija. Jedna tačka programa je posvećena italijanskom jeziku koji se u ovoj školi tradicionalno izučava. U nastavku programa smjenjivali su se glumci, recitatori, poete, učesnici u folklornim igrama.

Kako i dolikuje nazivu, Danu učeničkih postignuća, upriličena je dodjela priznanja, zahvalnica, diploma. Direktor škole Vera Jelić uručila je učenicima i njihovim nastavnicima, mentorima za rezultate koje su u toku školske godine postigli na raznim takmičenjima iz nastavnih predmeta, literarnih, likovnih, sportskih i muzičkih vještina. Zahvalnice su dobili svi koji su svojim dolaskom uveličali i pomogli da se obilježi ovaj nesvakidašnji jubilej škole.

Na zidovima i štandovima bili su izloženi literarni, likovni i praktični radovi učenika koji su na raznim konkursima zauzeli zapažena mjesta.

Škola u Šibovskoj dijeli sudbinu svih škola u okruženju, tj suočava se sa opadanjem broja učenika, tako da danas ovu školu pohađa 153 učenika na nivou centralne i područnih škola. Najveći broj učenika zabilježen je 1976. godine a iznosio je 1760. O radu škole napisana je monografija NAŠE GODINE koja je štampana povodom 100 godina postojanja škole.

Dragana B. Simić za Prnjavorinfo.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*