Šikanić: Mladi moraju dobro poznavati istoriju

U Prnjavoru je danas služen parastos i položeni vijenci na Spomenik junacima grada za 71 poginulog borca Vojske Republike Srpske, od kojih je 39 stradalo u direktnim borbenim dejstvima, a 11 se vode kao nestali.

Vijence su položile delegacije opštine Prnjavor, opštinske i mjesne boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida i SUBNOR-a, dok su članovi porodica poginulih pored spomen-ploča položili cvijeće.

Branko Šikanić, koji je kao zarobljenik na ozrensko-vozućkom ratištu preživio torturu mudžahedinskog logora, rekao je novinarima da je mladom čovjeku danas teško uputiti snažnu poruku, jer se istorijske okolnosti mnogo razlikuju od onih prije 30 godina.

“Nove generacije moraju dobro poznavati prošlost, živjeti u sadašnjosti i zalagati se za budućnost, sve na osnovu iskustava i stečenog znanja svojih predaka”, poručio je Šikanić.

On je, takođe, poručio da se sjećanja na borce koji su dali život za odbranu i stvaranje Republike Srpske moraju dostojanstveno čuvati u skladu sa tradicijom i kulturom srpskog naroda.

Pomenu je prisustvovao i izalanik načelnika opštine Prnjavor Brano Žunić, koji je napomenuo da je ovo dan kada se održava kolektivni pomen za poginule borce Mjesne zajednice Prnjavor i izražava zahvalnost za položene živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Poginuli borci nas obavezuju da pošaljemo jasnu poruku da njihova žrtva nije uzaludna, a da je Republika Srpska, iako u posljednje vrijeme sve češće i perfidno napadana iz određenih političkih krugova, neupitna kategorija zagarantovana Dejtonskim sporazumom”, rekao je Žunić.

Sa područja opštine Prnjavor u proteklom ratu poginulo je 626 boraca.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*