Obilježene 82 godine od mučeničkog stradanja 22 srpska mladića VIDEO

U Prnjavoru je danas služen parastos i položeni su vijenci kod Spomen-obilježja na pravoslavnom groblju Radlovac povodom 82 godine od ubistva 22 Srbina koji su žrtve ustaškog terora.

Predsjednik gradskog SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić rekao je da se svake godine na današnji dan obilježava sjećanje na nevine žrtve, 22 mladića koje su ustaše na ovu lokaciju dovele iz okolnih sela Mlinci, Paramije, Čorle, Donji Galjipovci i Srpovci i zaklale.

Radonjić je izjavio Srni da su ti nedužni ljudi stradali samo zato što su bili Srbi, ističući da je od velikog značaja očuvanje sjećanja na srpske žrtve iz NOR-a, ali i posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je naveo da na području Prnjavora ima oko 37 spomen-obilježja podignutih za žrtve stradale od 1941. do 1945. godine.

“Nedaleko od spomen-obilježja na Radlovcu nalazi se i Zihova jama, masovna grobnica u kojoj je prema našim saznanjima sahranjeno stotinjak žrtava ubijenih na najbrutalniji način i bacanih u krečanu”, precizirao je Radonjić.

Pomenu je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić koji je izjavio da spomen-obilježje na Radlovcu svjedoči o proganjanju i ubijanju Srba, civila i nevinih žrtava.

“Dugujemo zahvalnost svima koji su postavili ovaj spomenik kako nikada ne bismo zaboravili nevino ubijene Srbe, njihovu patnju i žrtvu koju su podnijeli”, rekao je Đumić Srni.

Potpredsjednik Skupštine grada Prnjavora Nebojša Todić istakao je da će samo narod koji cijeni svoju prošlost imati i budućnost.

“Bili smo i ostaćemo svoji na svome, to je sigurno. Podržavamo organizacije i aktivnosti boračkih kategorija, čuvamo uspomene i sjećanja na naše žrtve”, rekao je Todić.

Spomenik u Radlovcu podignut je 1973. godine, a obnovljen i osveštan 2011. godine.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*