Javni poziv za mjeru podrške ublažavanja negativnog uticaja tržIšnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery otvoren je Javni poziv za mjeru podrške ublažavanja negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 12. oktobar 2022. godine do 17.00 časova.

Ciljevi poziva su:

· ublažavanje negativnog uticaja na tržište repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH,

· ublažavanje negativnog uticaja klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH,

· optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH,

· podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća i zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom, preradom, otkupom, skladištenjem ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda.

Ukupan budžet poziva iznosi 3,9 miliona KM, dok se iznos bespovratnih sredstava po prijavi kreće od 50 000 – 300 000 KM.

Iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1 500 – 15 000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Smjernice za podnosioce prijava mogu se pročitati OVDJE, a detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na mejl fondovieu@meoi.vladars.net potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

Opština Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*