Из прошлости Прњавора (10. јул 1943. године)

Пише: Дарио Топић, професор историје

Завичајни музеј Прњавор

Прије 79 година, 10. јула 1943. године, акцијом Прњаворског партизанског одреда и V козарске ударне бригаде која је нешто прије тога дошла на терен села Кокори, Вршани, Вијачани и Деветина, партизанска војска је ушла у Прњавор. У вријеме постојања социјалистичке Југославије, овај датум је обиљежаван и прослављан као дан ослобођења Прњавора у II свјетском рату.

Одмах по уласку у Прњавор приступило се формирању и органозовању тзв. народне власти, односно Народноослободилачких одбора, а 1. августа 1943. године формирана је Команда мјеста Прњавор. Први командант Команде мјеста Прњавор био је Митар Половина, за првог предсједника Народноослободилачког одбора Прњавор постављен је Илија Херла, а за секретара Џемал Махмутћехајић. Након формирања Команде мјеста Прњавор долази до успостављања војних партизанских радионица. Радионице је формирала Команда мјеста у Прњавору, а успостављене су сљедеће радионице: пушкарска, браварска, лимарска и ковачка радионица, затим кројачка, обућарска, седларска, кожарска, бријачка, столарска, коларска, пекарска, а такође успостављени су млинови, електрична централа и гатер. Пушкарске, браварске, лимарске и ковачке радионице налазиле су се у радионицама власништва мајстора Молнар Штефана, Волак Ивана и у градском млину у Прњавору. Радионице су вршиле оправку оружја, моторних возила, писаћих машина, израду звјездица за чинове и за капе, оправку гарабитних лампи, буради за парење одјеће, купатила са тушевима, оправку коњских возила из надлежности ковачке радионице итд.

Прњавор је након 10. јула 1943. године углавном био под контролом партизанских снага. Краткотрајно заузимање Прњавора од стране других војних, партизанима супротстављених снага, десило се у јануару и августу 1944. године.

Ево како је у то вријеме Радио “Слободна Југославија” извијестио о том догађају: “Ослобођени су Прњавор и Прача. У централној Босни јединице наше XII дивизије, водећи упорне бојеве и користећи се тактиком ноћних бојева, заузеле су град Прњавор. Заплијењена је велика количина ратног материјала и животних намирница”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*