Žana Butulija: Prosvjeta se voli srcem i dušom

“Kao učitelj svojim učenicima želim pružiti ljubav, razumijevanje, pažnju i stručnost da bi odrasli u dobre ljude koji će imati svoju viziju, jasna uvjerenja i stvarati inovacije za bolje sutra”, kaže Butulija

PRIREDILA: Tamara STOJANOVIĆ

PRNjAVOR, 25. JANUARA /SRNA/ – Magistar razredne nastave u banjalučkoj OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” Žana Butulija izjavila je Srni da je Svetosavska nagrada motivacija i čast, ali i obaveza da i dalje nastavi da ostvaruje dobre rezultate i tako doprinese kvalitetnom obrazovanju u Republici Srpskoj.

“Biti učitelj nije samo poziv, to je ljubav, ponos, život. Ovaj posao se mora voljeti srcem i dušom, samo u tom slučaju doći će rezultati. Presrećna sam što će se nakon 11 godina rada u prosvjeti, truda, zalaganja, pruženog znanja, u mojim rukama naći nagrada koja je najveće prosvjetno priznanje”, izjavila je Butulija i zahvalila matičnoj školi i direktoru Ivani Ljubojević za nominaciju za ovo prestižno priznanje.

Ova Prnjavorčanka u banjalučkoj Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski” radi od 2019. godine i svakom postavljenom zadatku, kako kažu u ovoj ustanovi, pristupa sa izuzetnom posvećenošću, a kod djece kroz različite aktivnosti i kreativne radionice razvija pozitivan odnos prema obrazovanju i radu.

“Poziv učitelja je poziv istinske sreće i ljubavi. Idući na posao i znajući da vas u učionici čekaju te iskrene dječije glavice stvara nevjerovatnu motivaciju za vlastito usavršavanje u svim sferama vaspitno-obrazovnog sistema. Svojim učenicima volim reći da smo jedna porodica, porodica koja kroz nastavne sadržaje uči i stvara svijet onakav kakvim ga oni žele vidjeti”, ističe Butulija.

Ona napominje da je preduslov za istinski tim aktivna saradnja i sa roditeljima učenika, kako bi se formirao uspješan zlatni trougao koji u prosvjeti u poslednje vrijeme sve više dobija na značaju.

Butulija naglašava da se kroz njen cijeli prosvjetni put prožima saradnja, kreativnost i čvrsto uvjerenje da je škola drugi dom, dok se njegujući slobodu govora i kreativnost stvara škola otvorenih vrata za sve.

“Mnogima smo primjer dobre prakse, pokazatelj da se trudom, radom, zalaganjem stvaraju srećne učionice. Da bismo imali generacije koje žele, hoće, mogu, moramo imati zdravu razrednu atmosferu, timski duh. Kao učitelj svojim učenicima želim pružiti ljubav, razumijevanje, pažnju i stručnost da odrastu u dobre ljude koji će imati svoju viziju, jasna uvjerenja i stvarati inovacije za bolje sutra”, kaže ona.

Motivaciju učenicima daje, između ostalog i dodatnim vannastavnim aktivnostima kao što su zajedničko učešće na maskenbalima, radionice izrade kostima, raznim priredbama i predstavama za koje sami izrađuju scenu, humanitarnim akcijama.

Kao pokazatelj dobrog rada u rukama Butulije su se već našli brojni sertifikati, pohvale, kao i titula najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije. Ona je članica raznih timovima, obrazovnih platformi u BiH i inostranstvu, a autor je i amaterskog dokumentarnom filma.

Butulija je dobitnik Plakete Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za iskazanu posvećenost i učešće u organizaciji nastave na daljinu. Bila je članica razvojnog tima škole i dio tima projekta “Kvalitetno obrazovanje za sve” u organizaciji EU i Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku.

U kategoriji učitelja prije desetak dana sa društvenom igrom “Stonoga Vasi znanjem krasi” kao didaktičkim sredstvom Butukija se našla među pet primjera inovativne prakse na nivou BiH, a na ceremoniji uručenja nagrada u Mostaru, 18. januara dobila je i nagradu publike.

“Nagrada publike me je izuzetno obradovala jer je došla kao potvrda da
ljudi prate i vole sve ono što stvaram za moje drugare, ali i za svu djecu. Pokazalo se da sam kroz osmišljavanje raznih načina provjere najbolje odgovore dobijala upravo kroz igru i tako sam došla na ideju da osmislim dječiju društvenu igru `Stonoga Vasi znanjem krasi` i na kreativan i inovativan način provjerim stečena znanja”, rekla je Butulija.

Ona je napomenula da je ova igra predviđena za razrednu nastavu, izvodljiva je i u višim razredima, a može se realizovati i kroz igru sa roditeljima.

Sumirajući sve postignute rezultate, Butulija kaže da oni nisu došli preko noći već su rezultat kontinuiranog rada i zalaganja.

“Oni su srcem i dušom osvojeni i posvećujem ih svojim sinovima, suprugu, roditeljima, sestri, mojim drugarima, njihovim roditeljima i svim ljudima koji prate moj rad od samog početka”, istakla je Butulija.

srna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*