Važnost odgovornog vlasništva pasa za zaštitu divljači i domaćih životinja [VIDEO]

Foto: Prnjavorinfo.com

Jučerašnji događaj u Štrpcima, gdje je lokalni lovočuvar ubio vlasničkog psa, podijelio je mišljenja javnosti i pokrenuo raspravu o važnosti odgovornog vlasništva pasa te zaštiti divljači i domaćih životinja. U skladu s ovom situacijom, donosimo vam nekoliko članova Zakona o lovstvu Republike Srpske i Zakona o Javnom redu i miru koji su relevantni kako za vlasnike pasa, tako i za lovce.

Članovi 19. i 21. Zakona o lovstvu Republike Srpske ističu zabranu kretanja kroz lovište bez odobrenja korisnika lovišta, kao i zabranu puštanja pasa da se bez kontrole kreću po lovištu. Takođe, vlasnici pasa su odgovorni za štetu koju njihovi psi učine u lovištu.

U skladu s članom 20. istog zakona, korisnik lovišta dužan je uklanjati pse i mačke lutalice koje se kreću bez kontrole na udaljenosti većoj od 200 metara od naselja, naseljenih objekata ili stada. Takođe, korisnik lovišta mora svesti štetočine na podnošljivu brojnost kako bi zaštićena divljač i domaće životinje bile sigurne.

Zakon o Javnom redu i miru Republike Srpske takođe naglašava važnost odgovornog vlasništva pasa. Prema članu 30, osobe koje drže ili vode životinje koje mogu prestrašiti ili povrijediti druge, ili zlostavljaju životinje na javnom mjestu, bit će kažnjene novčanom kaznom. Takođe, vlasnici opasnih pasa dužni su koristiti povodac i zaštitnu korpu na njušci psa na javnim površinama.

S obzirom na ove propise, važno je da vlasnici pasa shvate svoju odgovornost u održavanju kontrole nad svojim ljubimcima kako bi se spriječile neželjene situacije poput napada na divljač i domaće životinje. Dodatno, edukacija ljudi o pravilnom držanju životinja bez nadzora igra ključnu ulogu u očuvanju bezbjednosti i dobrobiti svih uključenih.

U nastavku ove vijesti, objavljujemo video snimak i nekoliko fotografija koje su nam poslali naši čitaoci. Na video snimku i fotografijama, može se vidjeti kako tri psa na petlji “Vijaka” jure srnu koja, u bijegu, prvo udara u zaštitnu ogradu auto-puta, a zatim prelazi preko bankine na drugu stranu puta i uspijeva pobjeći psima. Takođe, prilažemo i nekoliko fotografija koje prikazuju domaće životinje i divljač koje su napali psi lutalice i psi bez nadzora.

Vedran Lepir – Prnjavorinfo.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*