Uništene firme Radojice Ratkovca na sudu zbog milionskih dugova

– Pet firmi prnjavorskog biznismena trenutno je u stečaju
– Firma „R&S company” od „Ribnjaka“ potražuje osam miliona
BANJALUKA – Čak pet firmi prnjavorskog biznismena Radojice Ratkovca trenutno je u stečaju i pokušavaju jedna od druge da naplate milionska potraživanja.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci juče je održano ročište po tužbi preduzeća „R&S company“ je u stečaju kojom pokušava da dokaže da je osnovano 8,1 milion KM potraživanja koja ima od prnjavorskog „Ribnjaka“, takođe u stečaju.

Obje firme bile su u vlasništvu, odnosno većinskom vlasništvu Radojice Ratkovca.

Nakon što je zbog nagomilanih dugova stečaj u prnjavorskom „Ribnjaku“ otvoren polovinom 2020. godine, njegov većinski vlasnik „R&S company” prijavio je 8,1 milion KM potraživanja.

Međutim, stečajni upravnik Radomir Predojević je to potraživanje odbio kao neosnovano, nakon čega je je Ratkovac podnio tužbu.

U međuvremenu je i „R&S company” završio u stečaju, a zastupnici dvije firme juče su na ročištu raspravljali o spornom potraživanju.

Tuženi je u cijelosti osporio tužbu, tvrdeći da ništa ne duguje tužiocu. Takođe, tužialc je istakao i prigovor zastare potraživanja”, kazali su za CAPITAL u Okružnom privrednom sudu.

Predojević: Potraživanja od „Ribnjaka“ fiktivna

Stečajni upravnik „Ribnjaka“ Radomir Predojević kaže da su sva preduzeća koja su u većinskom vlasništvu Radojice Ratkovca prijavila ukupno oko od deset miliona KM potraživanja, ali da je on sve odbio.

Tvrdi da je riječ o fiktivnim potraživanjima.

„Većinski vlasnik Ribnjaka’ Radojica Ratkovac je bio vlasnik pet firmi, a sve njih je vodila jedna knjigovođa. On je fiktivno stvarao obaveze, podizao kredite, zalagao imovinu od jedne firme za drugu. Tražio sam analitičke kartice da vidimo o kakvim se tu, konkretno kod Ribnjaka, dugovanjima radi, da vidimo strukturu tog duga. Oni se pozivaju na fakture, ali fakture nisu dokument i ne dokazuju da je neka roba došla ili da je roba izvršena, kaže Predojević.

Dodao je i da je zbog toga protiv knjigovođe podnio krivičnu prijavu, a da je predmet istrage i sam Ratkovc.

„Juče smo tražili da vještak dopuni izvještaj, ali suština je da se tu zaista radi o fiktivnim potraživanjima, tvrdi Predojević.

CAPITAL je ranije pisao da su Ratkovcu za godinu dana propala četiri preduzeća i to ribnjaci u Prnjavoru i Prijedoru, gipsara „Volari“ u Šipovu, „Ratar“ Prnjavor, a toj listi nedugo zatim se pridružila i „R&S company”.

CAPITAL: M. Ljuboje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*