Udruženje pčelara “Bagrem” održalo Skupštinu: Isplata podsticaja redovna, ali ih treba povećati

Udruženje pčelara “Bagrem” iz Prnjavora održalo je danas redovnu godišnju Skupštinu sa koje je poručeno da bi u narednom periodu trebalo raditi na podmlađivanju članstva u čemu se očekuje i značajnija podrška nadležnih institucija koje bi kroz povećanje iznosa podsticaja mogle uticati na ostanak mladih u seoskim područjima i njihov veći angažman u ovoj oblasti poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja Biljana Mitrović rekla je Srni da je opština Prnjavor među prvim opštinama u Republici Srpskoj počela sa isplatama podsticaja za pčelarstvo.

“Isplata podsticaja je redovna, ali bi bilo poželjno da se njen iznos poveća zbog svih troškova koji prate proizvodnju meda. Sada na području opštine imamo 64 registrovana pčelara, ali bi trebalo više pažnje usmjeriti ka mladima”, kaže ona.

Mitrovićeva je naglasila da je 2022. godina za pčelare bila znatno povoljnija i medonosnija u odnosu na nekoliko proteklih godina.

“Na području opštine registrovani i neregistrovani pčelari zajedno posjeduju oko 4.000 pčelinjih zajednica tako da naši sugrađani imaju priliku da za svoje potrebe nabave dovoljne količine domaćeg i kvalitetnog meda i drugih pčelinjih proizvoda od poznatog lica”, kaže Mitrovićeva.

U izvještaju predstavljenom članovima navodi se da je Udruženje tokom proteklih godinu dana u potpunosti izvršilo sve planirane aktivnosti, a da je za prevazilaženje nepovoljnih efekata iz 2021. godine od velikog značaja bila finansijska podrška resornog republičkog ministarstva i opštine Prnjavor.

Podsticaji su isplaćeni za 37 članova koji su dostavili kompletirane zahtjeve i prijavili 3.365 pčelinjih društava.

“Posebno je značajno navesti da je 2021. godina bila u potpunosti nepovoljna za oblast pčelarstva. Iako su sredstva za podsticaj bila nedovoljna da se pčelari u potpunosti oporave od izuzetno loše pčelarske sezone i posljedica korone koje su pogodile cijelo društvo značili su nam podrška i pomoć koju smo dobili od nadležnih institucija”, rekla je Mitrovićeva.

Mitrovićeva napominje da su u proteklih 15 godina imali veliku savjetodavnu i tehničku podršku opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Od opštine Prnjavor početkom ove godine dobili su na privremeno korištenje, bez naknade, kancelariju u centru grada, što će im, kako je navela, olakšati savjetodavni rad i komunikaciju sa članovima, kao i drugim zainteresovanim sugrađanima koji izraze interesovanje da se bave pčelarstvom.

Ona je podsjetila registrovane pčelare na obavezu da prijave tačan broj košnica na pčelinjacima u martu i septembru, kako bi obrasci na vrijeme bili dostavljeni opštinskom odjeljenju i resornom ministarstvu.

Udruženje pčelara “Bagrem” u septembru organizuje i redovno druženje svojih članova koje prati predavanje stručnih i iskusnih pčelara iz Republike Srpske i BiH, kao i odlazak na oktobarski Sajam pčelarstva u Beograd.

BL-portal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*