Spor o imovini zakočio stečaj prnjavorskog “Ribnjaka”

Foto: Prnjavorinfo.com

Stečajni upravnik „Ribnjaka“ Radomir Predojević za CAPITAL kaže da se trenutno ništa ne dešava niti se može dešavati u ovom postupku jer se čeka odluka o sporu koji je Pravobranilaštvo RS pokrenulo u vezi vlasništva nad imovinom ribnjaka.

Podsjećamo, nedugo nakon otvaranja stečaja u ovom preduzeću Pravobranilaštvo je pokrenulo spor tvrdeći da imovina „Ribnjaka“ nije mogla biti predmet privatizacije.

Predojević kaže da je „Ribnjak“ privatizovan 2010. godine, a Pravobranilaštvo sada preispituje da li je ta imovina mogla biti privatizovana.

„Suština je u tome da čekamo da se taj spor riješi. Okružni privredni sud u Banjaluci je naložio Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove Prnjavor da izvrši vještačenje i da kaže da li i koja imovina pripada RS, a koja „Ribnjaku“. Sve dok se to ne riješi, stečaj je zakočen i ništa se ne može ni prodavati niti dijeliti povjeriocima“, rekao je Predojević.

Kaže da u „Ribnjaku“ radi šest radnika koji ga održavaju s ciljem da se ne umanji vrijednost stečajne mase.

„Tamo više nema ribe. Izlov je prošle godine završen i čekamo da se taj spor riješi kako bi stečaj mogao da se nastavi i privodi kraju“, istakao je Predojević.

Stečaj nad prnjavorskim „Ribnjakom“ otvoren je polovinom 2020. godine, a njegov većinski vlasnik bila je kompanija „R&S“ company iz Prnjavora, Radojice Ratkovca.

Stečaj je otvoren nakon što su ovom preduzeću, čiji se ribnjaci prostiru na 870 hektara, duže vrijeme bili blokirani računi i ono nije izmirivalo svoje obaveze prema povjeriocima i državi.

Nakon otvaranja stečaja Pravobranilaštvo je pokrenulo spor u vezi vlasništva nad imovinom,  a Viši privredni sud u Banjaluci je 28. juna 2021. godine presudu kojom se zabranjuje prodaja, otuđenje i davanje u zakup imovine “Ribnjaka” u stečaju, zbog čega do sada nije održana nijedna licitacija za prodaju ove imovine.

CAPITAL: M. Lj

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*