Sjećanje na našeg Miku

19.01.2014.godine prestalo je da kuca srce našeg nezaboravnog Miroslava Mike Mikerevića
Mika je 19.01. 2014. godine izgubio bitku sa teškom bolešću, iako je tokom života znao samo za pobjede. Ostaće upamćen po tome što je u aprilu 1992. godine spasao 38 srpskih vojnika zarobljenih u vojnom objektu “Rabić” kod Dervente bez upotrebe sile, metka ili žrtve, za šta je odlikovan najvišim vojnim priznanjem RS, Ordenom Milana Tepića!
Pored vojnih, pamtiće se i sportski uspjesi, jer je upravo zahvaljujući njemu rukomet u Prnjavoru i Derventi otrgnut od zaborava i podignut na jedan viši nivo.
Ovog heroja su izuzetno poštovali i pripadnici neprijateljskih vojski, a pojedini vojnici sa kojima se Mika gledao “preko nišana” u prethodnom ratu, došli su mu čak i u posjetu, u trenucima kada je bolest uzela maha. I to je jedan od dokaza o kakvom se borcu radilo.
Iako poznat po svojim mnogobrojnim vojnim i sportskim pobjedama, te kao čovjek koji nije prihvatao poraze, ovaj veliki borac izgubio je u januaru 2014. godine onu najvažniju bitku – bitku za život. Od trenutka kada mu je dijagnostikovan tumor, Mika se borio svom snagom, ali je zloćudna bolest ipak bila jača.
U narodu, on će ostati posebno zapamćen po herojskom djelu koje je učinio na početku prethodnog rata u BiH, kada je iz opkoljenog skladišta naoružanja “Rabić” izvukao i spasao 38 srpskih vojnika na zadatku, a koji su bili okruženi suparničkom vojskom. Pošto su svi bili iz prnjavorske opštine, te nisu poznavali teren u okolini Dervente, Mika ih je u toku noći izvukao kroz žicu i prečicama doveo do slobodne teritorije. Bez sile, metka i žrtve, potpuno perfektno i briljantno, uvijek su naglašavali njegovi saborci!
Turnir Miki u spomen
Mika će ostati zapamćen i kao veliki entuzijasta i zaljubljenik u rukomet. Svi se slažu da je upravo zahvaljujući njemu rukomet u Prnjavoru otrgnut od zaborava.
Igrao je u RK “Derventa”, a krajem osamdesetih prešao je u “Slogu” iz Prnjavora, u kojoj je kasnije ostao kao licencirani trener i nizao mnogobrojne uspjehe. U znak sjećanja na velikog rukometnog entuzijastu Miroslava Mikerevića, Rukometni klub “Sloga” Prnjavor pokrenuo je Međunarodni turnir u rukometu koji nosi njegovo ime.
Takođe, Mika je bio redovan učesnik i reprezentativac VRS u vojnom višeboju, krosu, trkama na 1 500, 3 000, 5 000 metara, polumaratonu i maratonu.
Učestvovao je na mnogobrojnim turnirima u malom fudbalu a istakao se i kao igrač i aktivista u Fudbalskom klubu “Zadrugar” iz Bišnje u kojem je imao ulogu od sekretara, predsjednika do trenera kluba.
Nosilac mnogobrojnih medalja, pehara, diploma, plaketa i zahvalnica.
Osim rukometa, Mika je bio i reprezentativac VRS u vojnom višeboju, krosu, trkama na 1 500, 3 000 i 5 000 metara, te u polumaratonu i maratonu. Učestvovao je na mnogobrojnim turnirima u malom fudbalu, a istakao se i kao igrač i aktivista u Fudbalskom klubu “Zadrugar” iz Bišnje, u kojem je imao višestruku ulogu, od sekretara, predsjednika do trenera kluba. Takođe, Mikerević je dobitnik mnogobrojnih medalja, pehara, diploma, plaketa i zahvalnica.
Međutim, bez obzira na snažan, sportski duh, zloćudna i teška bolest nije mirovala, a bolovi su postajali sve jači i intenzivniji. Mika ubrzo nije više mogao da se oslanja na desnu nogu, niti da se kreće bez štaka. Nakon pada u postelju, vodio je tešku bitku da bi ponovo stao na proslavljene noge, ali ni šest hemoterapija i mnogobrojni lijekovi nisu pomogli, te je 19.01. 2014. godine prestalo da kuca njegovo hrabro srce.
Vječna ti slava Mika‼️

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*