Reciklažom starog papira do novih knjiga u biblioteci

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, naša škola je započela akciju prikupljanja starog papira čijim otkupom ćemo obezbijediti nove knjige u školskoj biblioteci.

 

„S obzirom da čitanje značajno doprinosi razvoju pismenosti, a da našoj biblioteci nedostaje određen broj lektira, upravo na današnji dan kada više govorimo o važnosti pismenosti za pojedince, zajednice i društva, na moju inicijativu započinjemo akciju prikupljanja i reciklaže papira, te ćemo na taj način obogatiti knjižnički fond školske biblioteke. Naš cilj je da promovišemo kulturu čitanja, razvijamo svijest o ekologiji i učimo djecu da budu društveno odgovorni.“, izjavila je direktorica škole Dajana Ostojić.

 

U hodnicima škole i kancelarijama su postavljene korpe koje su predviđene za odlaganje papira, pa će učenici i zaposleni papir koji više nije za upotrebu odlagati upravo u te korpe, kako bismo ga odvezli na reciklažu.

 

Kako bismo školsku biblioteku i sadržaje koje ona nudi približili našim korisnicima, bibliotekar Ljiljana Panić je održala informativni čas u svim odjeljenjima prvog razreda, gdje je učenicima podijelila članske karte i dala im potrebne informacije o radu biblioteke.

 

Želja nam je da školsku biblioteku učinimo prijatnim kutkom u kojem će učenici rado provoditi vrijeme, razmjenjivati ideje, istraživati, učiti i stvarati. Nadamo se da ćemo u vremenima koja dolaze prerasti u moderno opremljenu biblioteku koja će moći da isprati interesovanja naših učenika i potrebu za znanjem i naučnim usavršavanjem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*