Probni rad nove školske kotlovnice (FOTO)

U kotlovnici Osnovne škole “Branko Ćopić” danas je u probni rad puštena nova kotlovnica na pelet. Iz te kotlovnice, obezbjeđuje se grijanje za tri škole: OŠ “Branko Ćopoć”, Centar srednjih škola “Ivo Andrić” i Gimnazije.

– Do sada su se grijali na ugalj, od ove godine grijaće se na pelet. Želim zahvaliti Vladi Republike Srpske i resornom Ministarstvu, odnosno ministrici Srebrenki Golić, koji su obezbijedili 470 hiljada maraka za zamjenu kotolova – rekao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor dodaući da će novi kotlovi pojednostaviti proces rada u školi, kada je grijanje u pitanju, s druge strane, zaštititi životnu sredinu, jer je to, kaže, bio primarni cilj zamene kotlova.

Izvođač radova bila je domaća firma “Topling”.

– Prisustvujemo puštanu u rad tri kotla po 450 na pelet, umjesto dva kotla 750 kilovata na ugalj kao što je to bilo svih ovih godina. Meni je veoma drago, prvenstveno jer sam stanovnik ovog grada, da smo riješili – rekao je Dario Agostini, direktor preduzeća “Topling”.

Dodaje da prijašnji kotlovi bili najveći zagađivač okoline u Prnjavoru. Sa kotlovima na pelet, kaže Agostini, “to će da bude srastino drugačija priča”.

Na pitanje da li je teško doći do peleta u današne vrijeme kaže:

– Situacija sa peletom jeste nezgodna, nismo izabrali dobar tajming, ali pretpostavljam da će situacija od naredne godine da se malo stabilizuje. Srednjoškolski centar je već raspisao tender, određee količine peleta su već obezbjeđene, tako da što se tiče same količine peleta neće biti problema – kaže Agostini.

U OŠ “Branko Ćopić” uvjeravaju da peleta ima dovoljno, srećni to su problem velikog zagađivača napokon riješili.

– Zahvaljujem nadležnom ministarstvu, načelniku opštine i preduzeću “Topling” na odličnoj saradnji pri realizaciji projekta preslaska tri škole na pelet. Pelet smo nabavili, da naši roditelji ne brinu, đaci će biti u toplijim učionicama. Naša škola je ove godine dobila status eko škole, što će reći da osim kvalitetnijeg grijanja, mi ćemo imati i zdraviji i čistii vazduh – poručuje Jasmina Malešević, direktor OŠ “Branko Ćopić” Prnjavor.

Suzana Švraka, direktor Centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor rekla je da osim što prethodno grijanje nije bilo kvalitetno, narušavalo je izgled i škole i grada.

– Bili smo svjedoci da je u toku grejne sezone igrališta škole bila prebukirana tim ugljem i samim tim i naši učenici nisu mogli da se igraju u tom školskom dvorištu, jer je bilo zauzeto – kaže Švraća, zahvaljujući nadležnom ministartsvu, načelniku opštine i “Toplingu” koji je uvijek u službi naših građana i učenika.

(TV K3)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*