Prijem povodom ramazanskog Bajrama

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Prnjavoru u hotelu „Nacional“ održan je bajramski prijem.

Bajram se ne proslavlja u samoći, nego sa ljudima. A vjera uči da pružamo ruke jedni drugima. Svečani bajramski prijem upravo je ruka zahvalnosti. Poruka je to koja se danas mogla čuti u Prnjavoru, gdje je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice organizovan bajramski prijem.

“Radost nije potpuna ako je ne dijelimo sa drugim ljudima. Zato smo danas ovdje pozvali svoje prijatelje, prije svega predstavnike vjerskih zajednica, javnih ustanova i preduzeća, osnovnih i srednjih škola, predstavnike vlasti sa lokalnog, entitetskog i državnog nivoa, kao i naše privatne preduzetnike, aktiviste, kulturne radnike, a sve kako bismo zajedno sa njima podijelili radost Bajrama i na taj način je upotpunili”, poručio je Fikret-ef. Čelenka, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Prnjavoru.

Prijemu su, uz načelnika opštine Prnjavor Darka Tomaša, prisustvovale i brojne druge zvanice, među kojima i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, potpredsjednica Vijeća naroda iz reda ostalih Aleksandra Dalšašo, predstavnici vjerskih zajednica, kulturnog života. Poručeno je da je Prnjavor pravi primjer suživota naroda koji žive na području ove lokalne zajednice.

“Svi mi koji obavljamo bilo kakve društveno-političke uloge na području naše lokalne zajednice, zaista sarađujemo i mislim da je ta saradnja uspješna. Želim ovom prilikom da svim članovima Islamske vjerske zajednice čestitam Bajram i da poželim prije svega da ga proslave u krugu svojih porodica i naravno da se družimo i obilazimo i narednih godina”, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Proteklih 20 dana tri velika praznika su obilježena ovdje u Prnjavoru – Uskrs, Vakrs i evo, danas i ramazanski Bajram. I upravo ta slika koju šaljemo iz Prnjavora, slika zajedništva, suživota i tolerancije treba da posluži  kao primjer svima unutar Bosne i Hercegovine, ali i šire”, poručio je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Paroh ukrajinske grko-katoličke crkve u Prnjavoru Orel Zakaljuk čestitao je svim vjernicima Islamske zajednice praznik Bajrama:

“Želim svima da lijepo proslave u miru, radosti i veselju i da evo iz godine u godinu rastemo, družimo se, brišemo i rušimo sve one razlike među nama, da gradimo mostove koji nas spajaju i da iz dana u dan, naša zajednica i naše mjesto, odnosi jedni sa drugima budu sve bolji i bolji”.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice, ove godine organizovan je i iftar za učenike srednjih škola, a kojem su mogli prisustvovati kako muslimani, tako i pravoslavci, katolici i grko-katolici.

Izvor: TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*