Porodična firma Leburić-komerc iz Prnjavora ambiciozne planove sprovodi u djelo – Nakon Laktaša najavili i izgradnju nekoliko tržnih centara širom zemlje

Skica budućeg tržnog centra u Laktašima (Foto: Arhitekta Dragan Ilić)
Nakon potrvde da je počela gradnja modernog tržnog centra preko puta Sportske dvorane u Laktašima, portal eKapija je krenuo tragom investitora, Leburić-komerca, a za naš portal je govorio vlasnik i direktor ove firme, Milan Leburić, te nam otkrio više detalja kako o svom dosadašnjem kompanijskom uspješnom poslovanju, tako i o maloprije pomenutom građevinskom poduhvatu.
– Površina tržnog centra je 4.000 m2 i vjerujemo da će s obzirom na položaj i društveno-ekonomski razvoj Laktaša on ujedno postati i jedan od naših najuspješnijih objekata. U sklopu sadržaja planirani su prodajni lokali kao što su butici, supermarket, apoteka, zlatara, dok će svim posjetiocima biti na raspolaganju i savremeno opremljen restoran sa bogatom gastro ponudom – oktriva Leburić za eKapiju.
On potom dodaje da će budući tržni centar u Laktašima donijeti nova radna mjesta, ekonomski porast i bogatiji sadržaj društvenog života u ovom mjestu, a takođe dodaje i koliki je značaj projekta za ostanak mladih u gradu.
– Istrajni smo u tome da zapošljavamo domaće radnike i omogućimo im ostanak u ovoj zemlji, dok stanovništvu istovremeno nudimo savremeno iskustvo kupovine zbog kojeg bi inače morali da odlaze van grada ili državnih granica. U toku naredne godine planiramo otvaranje još nekoliko tržnih centara i prodajnih objekata širom zemlje – kaže nam.
Sa direktorom Leburić-komerca smo razgovarali i o svjetskim ekonomskim konceptima i njihovom načinu uticaja na Prnjavor, Laktaše, ali i region. Leburić je otkrio da su im globalizacija i tehnologija, koja svakodnevno sve više napreduje, omogućile brzo i skoro neposredno iskustvo u praćenju trendova i kretanja na tržištu kako ovdje, tako i u cijelom svijetu.
– Iako još uvijek kao zemlja u tranziciji znatno zaostajemo za inovacijama koje su uveliko svakodnevnica na Zapadu, trudimo se da naše poslovne strategije u što većoj mjeri budu savremene, modernizovane i tehnološki napredne. Sa druge strane, neosporno je da se mnoga negativna društveno-ekonomska događanja na svjetskom nivou mnogo više oslikavaju na manje razvijene zemlje kao što je naša, a što se ogleda u porastu stope inflacije, rasta cijena i smanjenja kupovne moći potrošača. Naš zadatak je da pravovremeno uočavamo i reagujemo na potrebe kupaca kako bismo im u svakom trenutku obezbijedili optimalno iskustvo kupovine – započinje razgovor Leburić.
Leburić-komerc, kompanija osnovana početkom devedesetih godina preošlog vijeka, dobar je primjer kako jedna porodična, domaćinska firma polako postaje gigant u svojoj djelatnosti.
– Trenutno smo jedan od vodećih prodajnih centara veleprodaje i maloprodaje na tržištu Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, na čijoj teritoriji iz godine u godinu širimo svoju prodajnu mrežu. O našem uspjehu najviše svjedoče statistički podaci o broju radnika i visini prihoda, a koji pokazuju porast broja zaposlenih sa 20 na 950 u periodu od 2007-2022. godine, dok je za isti period evidentiran porast prihoda za skoro 250 mil KM.
On takođe navodi da je firma uvek otvorena za nove inovacije, unapređenja i ideje, te da nastoje da zapošljavaju mlade, obrazovane i kreativne ljude koji sa sobom donose kako znanja, tako i prijedloge za poboljšanje.
– Kroz sve ove godine, u svojim poslovnim planovima koje iznova dopunjujemo novim ciljevima, vodimo se istim motom, a to je da mislimo globalno, a djelujemo lokalno. Sav uspjeh koji smo postigli sastoji se od bezbroj malih koraka koje svakodnevno preduzimamo kako bismo bili dobar domaćin u mjestima gdje poslujemo, poželjan poslodavac i društveno odgovoran učesnik svake od naših lokalnih zajednica. Zato je svaka naša poslovna godina uspješnija od prethodne i vjerujemo da će tako i ostati – kaže Leburić.
 
Širenje poslovanja na region
Što se tiče većeg kompanijskog zamaha na ino-tržištima, to je za Leburić-komerc vrlo izvjesno ali je svakako i dio njihove dugoročne strategije.
– Čvrsto vjerujemo da će vrhunska usluga i širok asortiman koji nudimo naći svoje zasluženo mjesto i u susjednim zemljama – ocijenjuje on.
Naš portal je takođe želio saznati koliko firma u ovom momentu broji zaposlenih i da li je u planu otvaranje nekih novih pozicija.
– Kompanija Leburić-Komerc trenutno broji cca 1.000 zaposlenih i taj broj se svakodnevno povećava. Naš brz i dinamičan razvoj doprinosi tome da smo konstantno u potrazi za pojačanjem timova, što u pogledu postojećih pozicija, što u pogledu otvaranja novih pozicija u skladu sa trendovima na tržištu rada. Cilj nam je da zadržimo ugled poželjnog poslodavca i našim zaposlenima obezbijedimo dobre uslove rada, konkurentna primanja, te mogućnosti učenja, razvoja i usavršavanja – navodi Leburić za eKapiju.
Kako je takođe naveo, na adresu firme svakodnevno stižu poruke pohvale, podrške i zahvalnosti za usluge koje kompanija pruža u svojim maloprodajnim objektima ili kroz komercijalne usluge.
– Osim što nas odlikuje najširi asortiman robe u zemlji, te najpristupačnije cijene pojedinačnih proizvoda, neke od ključnih vrijednosti koje njegujemo i na koje smo posebno ponosni jesu ljubaznost i pristupačnost prema kupcima. Sigurni smo da je ova kombinacija zaslužna za to gdje smo danas u odnosu na početak.
Za kraj razgovora je bilo riječi o preduzetničkom potencijalu Republike Srpske ali i cijele BiH, a takođe i o geografskom položaju naše države.
– Republika Srpska, ali i cijela Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju, imaju ogroman preduzetnički potencijal. Mi smo zemlja koja ima odličan geografski položaj, troškovno smo vrlo konkurenti, imamo poresku politiku koja je među povoljnijim u regionu. Osim toga evidentan je i veliki priliv novca iz inostranstva kroz snažnu dijasporu i brojne međunarodne fondove što nas čini vrlo privlačnom zemljom za investiranje. U pogledu trgovine, izazovi su veliki, ali i prilike za rast i razvoj kroz uvođenje novih tehnologija i promjenu pristupa ka većoj fleksibilnosti i personalizaciji korisničkog iskustva i zadovoljstva zaposlenih, koliko god to zahtjevno bilo – zakljućuje Leburić u razgovoru za eKapiju.
R. Vratonjić – ekapija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*