У Прњавору додијељене награде за најљепше ћирилично писмо (ФОТО)

Писмо је саставни дио човјековог живота још од давне прошлости. Током времена сваки народ је свом писму придодао уникатан печат те је, на такав начин, настала и ћирилица, по многима најљепше писмо свих времена. У сврху афирмације и промоције ћириличног писма из школске библиотеке Јавне установе Гимназија Прњавор организовали су конкурс те и на Међународни дан матерњег језика уручили награде ученицима који на најкреативнији начин испишу писмо које је Вук Kараџић уобличио давне 1811. Прво мјесто освојила је Тара Ђураш док је друго мјесто припало Бојани Станић.

„Ја ћирилицу користим свакодневно и сматрам да ћирилицу треба његовати због наше историје и да је не треба заборавити“ истакла је ученица другог разреда Гимназије Прњавор Тара Ђураш.

„Мене ћирилица испуњава и користим ју свакодневно. Мислим да би сви ученици, то јесте сви људи требали користити ћирилични рукопис“ каже ученица другог разреда Пољопривредне школе Бојана Станић.

Другу годину заредом како се конкурс расписује у Прњавору, а све већи број учесника најбољи је показатељ љубави и живог интересовања за писмом нашег народа. Овакав одзив остварује сврху конкурса, односно афирмацију ћириличног писма те и промовисање културних и језичких разноликости.

„Ове године се пријавило 24 ученика. Морам истаћи да су то ученици свих средњих школа града Прњавор. Значи имали смо ученике Јавне установе Гимназија Прњавор, Јавне установе Центра средњих школа „Иво Андрић“ и Јавне установе Музичка школа „Kонстантин Бабић“, истакла је директор Гимназије Прњавор Дајана Остојић.

„У сарадњи са Народном библиотеком Градишка, омогућили смо нашим награђеним ученицима да посјете Градишку и да учествују на дводневној школи калиграфије који организују у сарадњи са Душаном Мишићем из Београда“ каже директорица.

Свим учесници конкурса, без обзира на освојено мјесто, уручене су захвалнице са симболичним поклонима те и бесплатне чланске карте за Народну библиотеку Прњавор, које је иста и додијелила.

ТВ K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*