Otvorena izložba o životu i djelima Dositeja Obradovića (FOTO)

Izložba pod nazivom ,,Život i djelo Dositeja Obradovića” organizovana je u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru. U ovoj izložbenoj postavci predstavljena su značajna ostavrenja tokom života velikog srpskog prosvetitelja, reformatora i književnika.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić navodi kako je izložba prikazuje jedan živopisan period Dositeja Obradovića, oslikan od rođenja u Čakovu u rumunskom dijelu Banata pa sve do smrti u Beogradu što će biti zanimljivo za sve ljubitelje istorije ali i književnosti.

Marić kaže da je u postavci prikazan njegov boravak u brojnim srpskim manastirima, obilazak Balkana, Male Azije, Njemačke, Rusije i drugih zemalja kao i pisanje brojnih djela koje je ovaj veliki prosvetitelj podario srpskoj književnosti, istovremeno utičući na to da se srbi opismene i književno uzdignu.

Podsjeća da je će ova postavka biti zanimljiva za sve posjetioce, jer je prikazana kroz tekstualni ali i vizuelni prikaz.

,, Zbog toga što ova izložba ima i slikovni ali i tekstualni prikaz, biće veoma interesantna za ljude i neće im praviti problem da shvate život i djela poznatog našeg pisca. Mi smo organizovali ovu našu postavku u dva formata i to u zatovrenom ali i na otvorenom. Posebno je zanimljivo što smo organizovali na otvorenom a to je posebno potrebno radi ljudi koji nemaju vremena da posjete našu instituciju, da se ipak u prolazu upoznaju sa životom i djelima Obradovića. Vjerujem da će ova izložba odtaviti pažnje na publici posebno najmlađima i mislim da radimo jednu dobru stvar za kulturni život Prnjavora”,kaže Marić.

Podsjeća i da je osnovna svrha ove izložbe, da prnjavorčani nauče o životi i djelima velikog srpskog književnika i prosvetitelja.

Da je i dalje mnogo stvari nepoznato o životu i djelima Obradovića, objašnjavaju i sami organizatori koji navode da su tokom organizovanja ovog događaja saznali o njemu, nešto novo.

,,Iskreno i sam nisam znao neke njegove periode života tokom boravka na prostorima nekadašnje Austro-ugarske gdje je imao priliku da se druži sa ljudima srpskog porijekla i austrijsko i njemačkog porijekla. Saznali smo a vjerujem da će i sami posjetioci izložbe to saznati da je imao priliku da upozna mnoge značajne evropske naučnike, književnike i filozofe i da sa njima ostvari dobro prijateljstvo. Svoja poznanstva i prijateljstva, on je opisao kada se nastanio u Srbiji. To nebi otkrivao sada i nadam se da će to saznati javnost koja odluči da posjeti izložbu. To su zanimljive stvari koje se okriju i nadam se da će oplemeniti dodatno znanje onih koji su i ranije poznavali život i rad Obradovića”,kaže Marić.

Pored Narodne biblioteke organizator ove izlobe je i SPKD ,,Prosvjeta iz Prnjavora i Banjaluke. Ova izložba, za sve zainteresovane ljubitelje istorije i umjetnosti, biće otvorena do 27. decembra ove godine.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*