Novi hram stvorio nove nade vjernicima u Prnjavoru: Održana prva liturgija u novoizgrađenoj bogomolji (FOTO)

Povodom krsne slave Svetog apostola i jevanđeliste Marka u novoizgrađenom grobljanskom hramu koji je posvećen ovom svetitelju u Prnjavoru, obavljena je prva liturgija i obilježena slavska svečanost. U hramu koji se nalazi na lokaciji novog groblja, prisustvovao je veliki broj vjernika a naznačeno je kako će preostali radovi koje je neophodno izvršiti dati ovoj bogomolji dodatnu funkcionalnost u narednom periodu.

Prvi molitveni čin koji je unutar zidina novoizgrađene bogomolje okupio mnoštvo vjernika, stvorio je jedno veliko zadovoljstvo jer su želje napokon ispunjene. Za sve vjerne duše prnjavorskog kraja, grobljanski hram predstavlja novi iskorak u duhovnom životu grada i njegove okoline u kojem će se posebno kroz molitve, tražiti spas za one koji su napustili ovozemaljski život.

Građani se slažu kako će činovi opijela i sahrana sada biti lakši posebno za one koji su izgubili svoje najmilije.

” U svima nama ovdje danas na jedan način vlada i radost pored tuge za našim ukojenima. Vjerujem da će se obredi tog tipa sada obavljati lakše. To je trebalo dosta prije uraditi ali dobro je i ovo. Nekada su sahrane i opijela se odvijala u teškim uslovima i često na otvorenom i nekada i vremenske prilike su narušavale taj čin. Pozdravljamo što se napravio ovakav jedan grobljanski hram koji će svima značiti”,rekla nam je jedan naša sugrađanka.

A praznik Markovdan i jevanđelista po kojem je hram posvećen daće snagu kroz duhovne molitve i da se ostatak radova na bogomolji završi, poruka je sveštenstva. Arhijerejski namjesnik prnjavorski, protojerej-stavrofor Duško Drinić navodi kako će se uprkos radovima koji predstoje, liturgije i parastorsi za upokojene duše od sada redovno obavljati subotom u ovoj bogomolji. Očekuje i da se uskoro ovdje obavi i sveta arhijerejska liturgija te da se obavi i čin osvećenja zvona.

” Mi se nadamo da ćemo kroz neka dva mjeseca, u potpunosti završiti sve poslove po pitanju unutrašnjih poslova vezano za mrtvačnicu, salu, malu prodavnicu i svega ostalog što se nalazi u sklopu ovog hrama i da će sve biti u funkciji. Završetak radova u okviru čega je predviđen i završetak radova oko porte hrama, očekujemo tamo negdje do početka jeseni. Zahvaljujem se svim vjernicima koji su do sada uzeli učešće u gradnji ove bogomolje.Pred nama je svakako još mnogo posla ali se nadamo da će kroz naredne dvije godine sve upotpuniti i dobiti jedno mjesto na kojem će se liturgijski obredi ali i parastosi obavljati u drugačijim uslovima ”,rekao je Drinić.

Da je riječ o duhovnom objektu koji je prijeko potreban te da je pravoslavni narod grada željno isčekivao da vidi novoizgrađene zidine, smatra i gradonačelnik Prnjavora. Podsjeća kako se ova bogomolja intenzivno radi već dvije godine.

” Još ranije je bio istaknut prioritet da se izgradi jedna ovakva kapela kako bi se sahrane obavljale na jedan drugačiji način. U tom kontekstu, kroz ranije razgovore sa sveštensktvom je izražena ideja da se započne gradnja jednog ovakvog objekta. Drago mi je što je ovaj hram u završnoj fazi i nadam se da će ovdje biti što manje sahrana a više biti namjenjena za neke druge svrhe. Mi smo uvijek uz sve ono što radi Srpska pravoslavna crkva i želimo joj pomoći na svaki mogući način ”,rekao je Tomaš.

Ovaj hram biće zajednički za parohiju prnjavorsku i slatinsku. Nade parohijana su ogromne da će bogomolja biti uskoro opremljena i predata na upotrebu a što obećava i veliki duh koji od srca daje koliko može uz Božiju milost koja želi da načini jedno posebno duhovno utočište.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*