Na dobošu pumpa “Kompanije Dušanić” u Prijedoru

Na dobošu pumpa “Kompanije Dušanić” u Prijedoru

Dio imovine prnjavorske “Kompanije Dušanić” u stečaju, koji se nalazi u Prijedoru, ponuđen je na doboš, a početna cijena je 1,95 miliona maraka.

Riječ je o zemljištu na kojem se nalazi benzinska pumpa, prodajni prostor i skladište-hala sa dvorištem, sve ograđeno industrijskom ogradom.

Prodaja imovine, koja je smještena uz regionalni put Prijedor – Sanski Most, planirana je 6. februara u 14 časova u prostorijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Stečajni upravnik “Kompanije Dušanić” Nataša Kosić kazala je za “Glas Srpske” da će se na licitaciji naći benzinska pumpa kapaciteta 80.000 litara sa prodajnim prostorom za autogalanteriju i mini market, ali objekat trenutno nije u funkciji i nema potrebne dozvole za rad.

– Na istoj parceli postoji zatvoreno skladište i ograđen betonirani plato kao otvoreno skladište. Imovina stečajnog dužnika prodaje se “u paketu”, kao jedna cjelina – kazala je Kosićeva, dodajući da se ova imovina na prvoj licitaciji neće prodati ispod početne cijene.

Kad je riječ o imovini “Kompanije Dušanić” u Modriči, Kosićeva kaže da je licitacija održana u decembru prošle godine bila neuspješna, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a razlog je, smatra, cijena od 2,1 milion KM.

Prema njenim riječima, vlasnik Petar Dušanić je u međuvremenu pokušao da zaustavi prodaju tog objekta, zbog čega su dobili privremenu zabranu prodaje, na koju su se žalili.

– Ročište je održano prije nekoliko dana, tako da očekujemo novu odluku kako bismo mogli benzinsku pumpu u Modriči ponovo staviti na prodaju. Dušanić je htio da spriječi prodaju te pumpe, navodeći da ima hipoteku na tom objektu. S obzirom da to nije uspio da dokaže nisam priznala potraživanja tako da će sud odlučiti – kazala je Kosićeva, dodajući da bi cijena na sljedećoj licitaciji trebalo da bude upola niža.

Ona je podsjetila da je prijedlog za stečaj preduzeća u vlasništvu porodice prnjavorskog biznismena Petra Dušanića podnesen još polovinom 2018. godine te da je odluka o otvaranju stečaja donesena tek lani.

Vrijednost imovine “Kompanije Dušanić” u stečaju procijenjena je na četiri miliona maraka, dok ukupna prijavljena potraživanja iznose 14 miliona KM. Takođe, postoji i imovina u vidu akcija u drugim privrednim društvima, ali riječ je o nešto manjim iznosima.

Najveći povjerilac je, prema ranijim izjavama Kosićeve, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja potražuje milion maraka. Razlučni povjerioci su UIO BiH, Poreska uprava RS i Rafinerija ulja Modriča. Kada je riječ o radnicima, ona je istakla da su prijavljeni samo supružnici Mira i Petar Dušanić, odnosno vlasnici pomenutog preduzeća, koji imaju potraživanja za plate što im je priznato.

Uslovi

Kako je navedeno u oglasu o prodaji imovine stečajnog dužnika na području Prijedora, pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica, koja do 4. februara do 15 časova uplate depozit od 50.000 maraka. Licitacija će biti održana i ako prisustvuje samo jedan ponuđač.

Glas Srpske

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*