„Mladi bez granica“ u Prnjavoru: Razgovor i učenje o EU vrijednostima (FOTO)

Prnjavor je danas domaćin četvrtog događaja u okviru projekta “Mladi bez granica” Evropske unije u BiH. Program je počeo interaktivnom diskusijom, tokom koje su učesnici imali priliku da saznaju više o evropskim integracijama, slobodi izražavanja i omladinskom aktivizmu.

Na koje načine mladi mogu aktivno djelovati u svojim lokalnim zajednicama, na putu ka evropskim integracijama. O ovoj temi razgovarano je na panel diskusiji u okviru projekta “Mladi bez granica”, inače projekta Evropske unije u BiH, koji provodi BORAM agencija u saradnji sa partnerima. Zajedničko za sve mlade na ovim prostorima jeste težnja i interesovanje da BiH uđe u Evropsku uniju, kaže šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

“Svi imate neke ili prijatelje, bliske saradnike ili rodbinu koja živi u Italiji, Njemačkoj ili nekim drugim zemljama Evropske unije, gdje se vidi kakve prilike “leže” pred njima u tom ekonomskom bloku i zaista Evropska integracija i jeste nešto što objedinjuje ove mlade i nešto za šta smo i mi uvidjeli da postoji veća potreba da se intenziviraju napori, odnosno rad na terenu. To je Evropska unija shvatila, posebno nakon rata u Ukrajini”, kaže šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Granica za mlade ne smije da postoji – glavna je poruka Omladinskog centra iz Prnjavora.

“Tačno mjesec dana nakon Međunarodnog dana mladih, pokazujemo da i dalje radimo sa mladima, da smo tu, da ih slušamo i kreiramo razne aktivnosti; pričamo i o potencijalima i problemima i zajedno šaljemo poruku da mladi zaista nemaju granice i da mi možemo mnogo toga”, kaže predsjednik Omladinskog centra Prnjavor Dajana Bašić.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini ovim projektom nastavlja podržavati inicijative koje doprinose povezivanju mladih. U Prnjavoru, sve ideje i projekti mladih ljudi, nailaze na razumijevanje, kažu iz rukovodstva.

“Mi smatramo da je investicija u mlade ljude najbolja investicija u budućnost, zato stojimo otvoreni za sve njihove prijedloge, ideje i želim im zahvaliti za sve ono što čine dobro za našu lokalnu zajednicu. Mladi su nosioci razvoja naše lokalne zajednice”, kaže gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Mladima je u Gradskom parku “Ljubav, vjera, nada” na raspolaganju i niz drugih aktivnosti tokom cijelog dana, poput radionice plesa, glume i muzike, likovne kolonije sa Teom Borodenko, pozorišne predstave “Romeo vs Julija” i na kraju dana, koncert rock benda“Deminutiv”. A, nakon panel diskusije, održan je i sastanak gradskog rukovodstva i Delegacije EU.

Izvor: TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*