Jovana Pakuševski osjećanja prema Prnjavoru prenijela na papir

Jovana Pakuševski, učenica drugog razreda prnjavorske Gimnazije, osvojila je prvo mjesto na konkursu koji je ova lokalna zajednica raspisala za najbolju kratku priču “Prnjavor, moj grad” povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika, a učestvovali su mladi uzrasta od 13 do 19 godina.

Mlada Jovana ističe u razgovoru za “Nezavisne novine” da je svoja osjećanja prema rodnom kraju prenijela na papir, a inspiraciju je pronašla u samom gradu i ljudima koji žive u dobro poznatoj “Maloj Evropi”.

“Zaista volim Prnjavor, jer to je moj zavičaj, tu sam rođena, tu odrastam, moja porodica, prijatelji svi su u Prnjavoru.  Ovo je prvi put da sam se prijavila za neko literarno takmičenje, a profesorica srpskog jezika Zorica Lukić mi je bila podrška u pisanju ove kratke priče, ali i generalno u pisanju pismenih radova. Ona mi je dala određenu inspiraciju i savjete, a sastav sam pisala ja”, priča Jovana i dodaje da, pored ljubavi prema pisanju i srpskom jeziku, voli hemiju i biologiju, i ističe da bi u budućnosti voljela ići u smjeru prirodnih nauka.

“Imali smo i prijem kod gradonačelnika Darka Tomaša, koji je poznat po tome da cijeni i nagrađuje trud i rad mladih ljudi, i stvarno, on nas podstiče da se razvijamo u našim talentima. Bilo mi je zadovoljstvo biti na prijemu, sa mojim drugaricama koje su na konkursu osvojile drugo i treće mjesto, i to nam je definitivno vjetar u leđa za dalji trud i rad”, rekla je Jovana.

Napominje da je ona za prvo mjesto nagrađena novčanim iznosom od 500 KM, a da je na poklon dobila i knjigu “Pripovetke” Ive Andrića.

“Ponosna sam što će se moja priča koristiti u svrhu promocije mog zavičaja, a Prnjavor ima šta da ponudi i poznati smo po nacionalnim manjinama koje žive ovdje, zato nas i zovu ‘Mala Evropa’. Imamo i amatersko pozorište, koje već dugi niz godina organizuje razne manifestacije i predstave. Naravno, imamo i lijep trg, parkove, tu je i šetalište Borik, ergela Vučijak, planina Ljubić, tako da za svakoga ima po nešto”, zaključila je Jovana.

Iz Gradske uprave ističu da su na njihovu adresu stigle 34 prijave, kao i da je konkursna komisija sastavljena od profesorica srpskog jezika i književnosti imala težak zadatak, jer su svi radovi bili veoma dobri.

“Prilikom odabira najboljih radova, komisija se vodila prvenstveno književno-umjetničkim kvalitetom radova, kao i sadržajem u okviru zadate teme. U odabiru najboljih presudile su stilske nijanse te autentičnost jezičkog izraza.  Prva tri mjesta na konkursu za najbolju kratku priču na temu ‘Prnjavor, moj grad’ osvojile su Jovana Pakuševski, Nikolina Samac i Sara Vrhovac, i njihova tri rada nagrađena su vrijednim novčanim nagradama, a pobjednička priča je vlasništvo grada i koristiće se u promotivnom materijalu”, kazali su iz Gradske uprave.

Prvi čovjek najmlađeg grada u Republici Srpskoj Darko Tomaš kaže za “Nezavisne novine” da iskreno čestita Jovani, Nikolini i Sari, ali i ostalim učesnicima koji su uzeli učešće u konkursu i dali svoj doprinos u promociji, prije svega ljubavi prema svom gradu.

“Grad organizuje jedno ovakvo takmičenje da i na ovaj način predstavimo naš grad, odnosno da iz pera mladih ljudi doživimo kako oni vide svoj grad. I u narednom periodu nastavićemo da ovim i sličnim projektima motivišemo mlade ljude, da svojim radom i glasom kreiraju bolji i ljepši ambijent za naš Prnjavor”, rekao je gradonačelnik Darko Tomaš.

Dio iz kratke priče “Prnjavor, moj grad” Jovane Pakuševski

Grad koji ponosno prkosi zubu vremena i bolnoj istoriji, koji je pretrpio mnoga stradanja, a opet blista u novim građevinama. Njegova snaga je u ljudima koji rade i grade svoj zavičaj; u igri djece u parkićima; uzornim učenicima i sportistima; njegovim umjetnicima koji svojim talentom slikaju grad najljepšim bojama; mladim talentima, budućim glumcima kao i muzičarima koji doprinose razvoju kulture našeg grada. Mlade generacije obećavaju nastavak razvijanja našeg grada i očuvanje dostignuća naših predaka koje Prnjavor čuva utkane u svoju istoriju. Osjećaj pripadnosti moje srce uvijek vodi u Prnjavor, gdje god bila. Njegova snaga odiše posebnim mirisom, umirujućom tišinom.

Jovana Tosic- Nezavisne

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*