Bento postavom šokirao svijet, ali prije 20 godina gledali smo “prnjavorske Kimove”: Petorica Deketa igrali za Ljubić!

Nije bilo lako protivnicima i sudijama kada na teren izađe pet „prnjavorskih Kimova“.

Reprezentacija Južne Koreje u četvrtak je odigrala 0:0 protiv Urugvaja, a selektor Paulo Bento priredio je pravu noćnu moru komentatorima koji su pratili ovaj meč Svjetskog prvenstva.

Portugalac na korejskoj klupi izveo je sastav u kojem je čak pet igrača sa istim prezimenom – KIM, počev od golmana pa do kompletne zadnje linije. Na golu je bio Seung Gju Kim, a tu su bili i lijevi bek Jin-Su Kim, desni bek Mon-Hvan Kim, te štoperski tandem Min-Jae Kim i Jung-Gvon Kim.

Ova nesvakidašnja situacija izazvala je lavinu reakcija i komentara, ali nije jedina takva u svijetu fudbala.

Malo je poznato da je prije dvije decenije gotovo ista situacija viđena na našim prostorima, tačnije u Republici Srpskoj, gdje je čakpetoro braće Deket nosilo dres fudbalskog kluba Ljubić iz Prnjavora.

Na samom kraju 90-ih godina prošlog vijeka prije svega sudije i delegati hvatali su se za glavu kada tadašnji trener Ljubića Brane Janković preda spisak ekipe, a na njemu su Dalibor Deket, Vladimir Deket, Zoran Deket, Goran Deket i Ljubiša Deket.

U istom problemu vjerovatno su bili i protivnički igrači, posebno kada im trener kaže “Pazi na Deketa” ili “Nemoj da Deket danas mnogo igra”…

“Da, tačno je, bilo nas je petorica braće – Vladimir, Dalibor, Goran, Zoran i Ljubiša. Goran i ja smo rođena braća, a ostali su rođaci, naši očevi su rođena braća. Ja sam tada bio najmlađi, a Vladimir je bio najstariji, on je tu bio duže”, kaže za MONDO Zoran Deket, sada predsjednik FK Ljubić.

Foto: Mondo.ba – Vladmir Deket

“Dalibor nije branio za nas u seniorima, tako da smo većinom na terenima zajedno bili nas četvorica. Protivnicima je vjerovatno uvijek bilo čudno kad igraju protiv nas, a kod nas svi sa istim prezimenom”, dodao je Deket.

Ipak, petoricu Deketa često smo gledali zajedno na fudbalskom terenu, ali onom malom.

“Igrali smo zajedno turnire, a uz nas petoricu Deketa tu je bio i Prodanović. Iako smo uvijek nastupali pod imenom ‘Atletiko’ kad igraju protiv nas uvijek je bilo ‘Igramo protiv Deketa’. Bili smo dobra ekipa, svi su se trudili da nas izbjegavaju, ne zbog tog nečeg bratskog, nego što smo zaista bili dobra ekipa”, kaže Deket.

Foto: Mondo.ba – Goran Deket

Komičnih situacija sa sudijama, delegatima i protivnicima je, kako kaže, bilo zaista mnogo, teško se sada sjetiti svih.

“Niko nas nije zvao imenom, već samo slovom, zbog onog Z. DEKET, LJ. DEKET, G. DEKET… I dan-danas kada sretnem neke fudbalske prijatelje i protivnike iz tog vremena kažu mi ‘Gdje si Z. kako je šta radi G.?”, završio je priču Zoran Deket, jedan od pet “prnjavorskih Kimova”.

Mondo.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*