Apelujemo na građane opštine Prnjavor da ne pale vatru ili spaljivanje niskog rastinja u blizini šume kao i na drugim mjestima

U prošloj godini prnjavorski vatrogasci imali su 80 intervencija na otvorenom prostoru (šumski i požari niskog rastinja). Svi ovi požari napravili su veliku materijalnu štetu a veliki broj požara ugrozio je ljudske živote i imovinu. Čak u 95% ovih intervencija uzročnik požara bio je ljudski faktor.

Obzirom da dolazi ljepše vrijeme, te počinju preljetni radovi na uređenju zemljišta, apelujemo na građane opštine Prnjavor da ne pale vatru ili spaljivanje niskog rastinja u blizini šume kao i na drugim mjestima gdje usljed nekontrolisanog širenja vatre može doći do požara koji može da ugrozi ljudske živote i imovinu.

Zakonom o zaštiti od požara (“Službeni glasnik Republike Srpske: broj: 94/19), zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovim Zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

Pozivamo građane opštine Prnjavor da ukoliko vrše spaljivanje korova ili poljoprivrednog otpada, obavezno obavijeste vatrogasno-spasilačku jedinicu i preduzmu sve neophodne radnje radi sprečavanja nastajanja požara.

Vatrogasci Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*