Кako će Prnjavor glasati za predsjednika Republike Srpske?

PDP
Jelena Trivić

SNSD
Milorad Dodik

Ostali

Za početak možemo reći da su dva politička bloka (vlast i opozicija) za ovaj nivo predložili svoje najjače kandidate. Vlast na čelu sa SNSD, uz koalicione partnere SP, DEMOS, US predložili su Milorada Dodika za ovu poziciju.

Opozicija koju čine PDP, SDS i Lista za pravdu i red – @nebojsavukanovic79 za predsjednika predložili su @trivic_jelena .

Dodik kao najjača politička figura u poslednjoj deceniji u RS, obnašao je sve moguće funkcije od premijera RS (2 puta), predsjednika RS (2 puta) pa do člana Predsjedništva BiH u trenutnom mandatu, pokušava da osvoji još jedan predsjednički mandat i time produži svoj politički život.

Poznat je po tome što koristi izraženu nacionalnu retoriku, obećava referendume koje ne sprovodi, a ne libi se ni zapretiti svojim protivnicima koje naziva izdajnicima srpskog naroda. Opozicija ga optužuje za korupciju i kriminal, kao i činjenicu da je na vlast došao uz pomoć NATO-a. Prigovara mu se da je čovjek koji radi za interese Hrvstske, time što je ovoj državi:
↘️predao Jasenovačku građu
↘️pelješki most predstavio kao vitalni interes Republike Srpske, te
↘️odlaganje nuklearnog otpada na području Trgovinske gore.

S druge strane, Jelena Trivić je neko ko predstavlja mlađu generaciju političara, poslanik je u trenutnom sazivu Narodne skupštine RS, dokazana kao istaknuti opozicionar i borac protiv korupcije i kriminala.

Jelena je po profesiji dr ekonomije, radi kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, udata je i majka je dvoje djece.

U trenutnom sazivu Narodne skupštine RS bila je najaktivniji opozicioni poslanik, borac za ljudska prava, argumentovano diskutovala, čime je svakako zaslužila podršku kolega iz opozicije da bude kandidat za ovu funkciju.

Vlast je naziva izdajnikom i govori kako je ona strani igrač, koji radi za zapadne sile, prije svih Veliku Britaniju i Ameriku.

Ona ističe da je osoba iz naroda i da je igrač samo srpskog naroda, a njena parola i jeste “Pobjeda naroda”.
Da li će se ista desiti?

Кada je u pitanju Prnjavor, ovo je možda jedina izborna lista gdje opozicija može očekivati pobjedu. Imajući u vidu činjenicu da Milorad Dodik teško može dobiti koji glas više od liste SNSD-a, s obzirom da njihovi koalicioni partneri i ne postoje u Prnjavoru, za očekivati je da on uzme oko 7000 glasova.

S druge strane, Jelena Trivić uz glasove SDS-a i PDP-a može očekivati i veliki br glasova nezadovoljnih građana koji nisu politički opredeljeni. Time bi Trivićka mogla dobiti oko 7500 glasova.

Ostali kandidati mogu dobiti do 500 glasova a isto toliko će biti i nevažećih.

U prolog ovome govore i dvije ankete koje su sprovedene na dva prnjavorska portala po kojima Jelena Trivić ima prednost od 49% naprema 47% na jednom portalu, a na drugom 68% naprema 32%.

Uzorak u prvom slučaju je 1335 glasova, a u drugom 2174 glasa.

Prednost Trivićke u Prnjavoru će biti svakako od 2-5%!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*